Понеделник, 15.04.2024
        Нашият сайт се издържа от реклами и дарения!               

Какво е веган вино: Какво се използва при производството му

Веган вино

Снимка: Веган вино

За все повече хора веганството е осмислен начин на хранене и живот, за други просто мода! Веганството означава да консумираш храна от растителен произход.

Веган ли е виното

По дефиниция, виното се прави от грозде, т.е. по природа то е веган.

Ще се изненадате да научите, че понякога в хода на производството му се използват животински продукти. Процесите на утаяване, избистряне, филтриране са задължителни. Така се отстранява естествената утайка от дрождите, виното се стабилизира, цветът се изявява. Това може да се постигне чрез използването на  животински продукти – костен мозък, казеин (млечен протеин), хитин (влакна от ракообразни черупки), яйчен белтък.

За щастие има алтернатива тези задължителни обработки да се извършват с продукти от растителен и неживотински произход.

В някои винарни при утаяването и избистрянето на виното използваме бентонит (глина) и грахови протеини. Това е достатъчно да се получи вино с необходимата бистрота, съхранен богат аромат и стабилност.

Здраве и култура Любопитно

28-01-2024 | виж всички новини | 


loading...

Анкета

На този ден

  На 15 април 1957 г. в София е открит Централният универсален магазин (ЦУМ)  Централният универсален магазин, известен със съкращ... повече

Препоръчани страници